Frågor och svar om radio-orientering

26 apr 2007

Hur många kontroller är det?

Det beror på typ av tävling. Man kan tävla enligt internationella regler eller svenska regler:

Varför finns det radioamatörer bland radio-orienterarna?

Radio-orientering är en sport som internationellt lyder under radioamatörorganisationen. Sporten heter internationellt ARDF, Amateur Radio Direction Finding. Eftersom kontrollerna sänder på amatörradiobandet måste det finnas en ansvarig radioamatör. Man behöver dock inte vara radioamatör för att springa en tävling. Man kan även arrangera en tävling bara det finns en ansvarig radioamatör.

Hur låter kontrollerna?

Kontrollerna sänder långsam morse, där sista tecknet motsvarar kontrollsiffran. Det är lätt att lära sig. Lyssna själv.

Måste jag köpa pejlmottagare?

Nej, de flesta lokala föreningar har mottagare du kan låna vid start. Om du tänker fortsätta är det nog bra att köpa en egen mottagare. De finns både färdigbyggda och som byggsats. Din lokala förening kan tipsa om de olika alternativen.

Hur stämplar man?

Vid mindre träningstävlingar med stiftklämma och vid större tävlingar såsom SM, med elektroniskt stämplingssystem t ex SportIdent. De flesta radio-orienterare har egen bricka.

Vad är rävjakt?

Rävjakt är ett annat ord för radiopejlorientering eller radio-orientering. Från början kallades kontrollerna i skogen för "rävar" och radiopejlmottagaren för "rävsax". Begreppen lever fortfarande kvar både i Sverige och internationellt. Fox-hunting eller Fuchs-jakt är begrepp man träffar på.

Hur ofta är det VM?

Varannat år är det VM. Udda årtal arrangeras istället EM eller motsvarande tävlingar i andra delar av världen. Så här har det sett ut de senaste åren:
2008: VM i Sydkorea
2007: EM i Polen
2006: VM i Bulgarien
2005: EM i Serbien Montenegro
2004: VM i Tjeckien
2003: EM i Polen
2002: VM i Slovakien
2001: EM i Frankrike
2000: VM i Kina

Hur många radio-orienterare finns det i Sverige?

Sporten utövas idag av ett 100-tal personer i Sverige.

Hur många radio-orienterare finns det i världen?

En rimlig uppskattning är att det finns ett 1000-tal aktiva radio-orienterare i världen. Det är dock mångdubbelt fler som provat på sporten eftersom den är vanlig i t ex Tjeckien, Ryssland och Ungern.

Vem är bäst?

Världsmästarna kommer från Ukraina och Tjeckien. Även Ryssland har bra löpare. Vid senaste VM kom Håkan Melin från Sverige på 9:e plats.

Hur många länder håller på med RPO?

Vid senaste VM deltog ett 30-tal länder.

Hur lång tid tar det att lära sig?

Det beror på om man har kunskaper i orientering eller inte. Den första tävlingen springer man normalt med ledsagare som hjälper till och lär ut taktiken. Vid nästa tävling klarar man kanske att ta några kontroller själv och efter några ytterligare tävlingar lyckas man nog ta alla kontroller.

Finns det möjlighet att prova på?

Kanske det , titta efter om det finns någon aktivitet lokalt nära dig under Program.

Hur gör jag för att börja med RPO?

Läs under Lära sig och kontakta någon lokal RPO-representant, se kontaktpersoner.